Article publicat al diari LA VILA de 8 de Maig del 2009
En la passada sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Cambrils del 28 d’Abril, a instàncies de la Regidoria de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques, s’aprovaven dues mocions prou importants per als nostres ciutadans. Per una banda, tots els grups municipals representats al consistori cambrilenc s’expressaven a favor d’adherir-se a la Declaració del Dia d’Europa a celebrar el proper 9 de Maig. El text que així ho pronunciava ens havia estat proporcionat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i pel Consell Català del Moviment Europeu (CCME). Si l’Ajuntament de Cambrils ja ve col.laborant tradicionalment en les Comissions de Treball de la FMC, en aquesta ocasió també es passava per a la seva aprovació l’adhesió al CCME, que enguany acompleix precisament seixanta anys d’existència. Aquest darrer és un òrgan de la societat civil catalana, recolzat per les institucions oficials europees, fundat fins i tot, abans de la creació de la primera Comunitat i de la incorporació de l’Estat Espanyol a la mateixa, quan ja defensava la unió dels països europeus per superar un passat compartit de guerres i enfrontaments.
Per què l’any 2009 Cambrils vol fer aquest acte de fe europeista? La resposta és pertinent i obligada. No deixa de ser preocupant que en el moment que el Parlament Europeu gaudeix d’una capacitat decisòria mai abans imaginada, sembla que, per part d’un ampli sector de la ciutadania, existeixi un allunyament vers la mateixa institució que es pugui traduir en una abstenció considerable, davant de les properes Eleccions Europees del 7 de juny. És aquí on les administracions locals hem de contribuir el màxim a donar a conèixer els beneficis que ens comporta la pertinença a aquest bloc regional, marc d’estabilitat i de benestar reconegut arreu del món. És en aquest mateix context, doncs, que si venim promocionant des de l’àmbit municipalista la participació ciutadana, també ens veiem a la vegada obligats a fomentar la participació electoral, que és la que determina en definitiva quins seran els nostres representants democràticament escollits per als següents quatre anys. Evidentment, ens cal explicar-nos millor, aquells que tenim responsabilitats polítiques, per fer veure al ciutadà normal i corrent que cada vot seu suma per un projecte o un altre de l’Europa del futur, que és com decidir sobre com volem ser de grans nosaltres mateixos o com volem contribuir a què ho siguin els nostres fills.
Amb aquest compromís, sota el títol “Eleccions al Parlament Europeu, necessitem Europa", el Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu, Joaquim Millan Alegret, ens visitava aquest dimarts dia 5 per realitzar una conferència destinada a engrescar els qui encara no saben precisament que més del 80 % de les nostres polítiques locals i regionals vénen dissenyades precisament des de Brusel.les.
Sota la simbologia de la bandera blava amb dotze estels i l'himne del Cant de l’Alegria de Ludwig van Beethoven, els gairebé cinc-cents milions de ciutadans europeus, habitants dels vint-i-set Estats-Membres de la Unió, som convidats a fer un balanç conjunt dels beneficis d’aquesta història recent d’èxit protagonitzada des del Vell Continent, i podem aturar-nos finalment per decidir contribuir amb el nostre vot a la legitimació d’un sistema federal, que cada vegada resultarà més sòlid i potent en l’àmbit no sols de l’economia, sinó també de les relacions internacionals, la seguretat, les polítiques socials, el medi ambient, la convivència, etc.
DIARI ÍNTIM PERÒ PÚBLIC. En aquest blog vull parlar sobre les coses que observo i em preocupen, perquè les estimo: el temps que són els dies que passen i cal aprofitar; les persones que es creuen amb mi; i, finalment, els països, pobles, indrets, racons... que descobreixo poc a poc. Nascut el 1976, soc Professor de Ciencia Política a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Tambe soc Regidor i Portaveu del Nou Moviment Ciutada (NMC) a l'Ajuntament de Cambrils.
sábado, 9 de mayo de 2009
martes, 5 de mayo de 2009
NICARAGUA
He estat quatre vegades a Nicaragua, sobretot al Barri de San Judas de Managua, després a la Comunitat de Chagüite Blanco, al Municipi de La Trinidad (Departament d'Estelí), i més tard a la Universitat Centreamericana, l'anomenada UCA, com a professor visitant. Aquest vol ser un homenatge a aquest petit país en lletra del seu poeta més universal, Félix Rubén García Sarmiento, més conegut com a Rubén Darío.
AMO, AMAS
Amar, amar, amar, amar siempre, con todo
el ser y con la tierra y con el cielo,
con lo claro del sol y lo oscuro del lodo:
Amar por toda ciencia y amar por todo anhelo.
Y cuando la montaña de la vida
nos sea dura y larga y alta y llena de abismos,
Amar la inmensidad que es de amor encendida
¡y arder en la fusión de nuestros pechos mismos!
(RUBÉN DARÍO)
AMO, AMAS
Amar, amar, amar, amar siempre, con todo
el ser y con la tierra y con el cielo,
con lo claro del sol y lo oscuro del lodo:
Amar por toda ciencia y amar por todo anhelo.
Y cuando la montaña de la vida
nos sea dura y larga y alta y llena de abismos,
Amar la inmensidad que es de amor encendida
¡y arder en la fusión de nuestros pechos mismos!
(RUBÉN DARÍO)
Suscribirse a:
Entradas (Atom)