miércoles, 18 de febrero de 2009

RECURSOS DE CULTURA DE PAU A L'ESPAI VIRTUAL

Recerca realitzada entre l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i l'Institut Internacional de Governabilitat

La Cultura de Pau ha de ser un aspecte primordial de qualsevol estratègia de reducció de la pobresa. Tal i com afirma el Comitè d’Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) la promoció de la cultura de pau esdevé un element transversal de tota política de cooperació al desenvolupament.


L’any 2000 l’Assamblea General de les Nacions Unides va proclamar l’Any Internacional de la Cultura de Pau. A partir d’aquella data hem sentit tot sovint parlar de la cultura de la pau versus la cultura de la guerra i el conlicte.

A Internet es poden consultar molts recursos relacionats amb la Cultura de Pau.

Malgrat tot, a Espanya no són molts els centres destinats a aquest tipus d’investigació i anàlisi però cal dir que en els últims anys han aparegut iniciatives dignes de menció. A la resta del món, sobretot als Estats Units, Holanda i als països escandinaus ja fa temps que la cultura de pau s’ha treballat fins a arribar a esdevenir un element clau en el nivell diplomàtic.

Introducció

A nivell internacional, la Organització de Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) és qui s’ocupa dels temes de cultura de pau en el sistema de les Nacions Unides, i és des del seu Programa de Pau que es varen coordinar els actes de l’any 2000. És sobretot a partir del Secretariat General encapçalat pel català Federico Mayor Zaragoza que es va donar un gran impuls a la promoció de la cultura de la pau.

Actualment, entre altres iniciatives, el Sr. Mayor Zaragoza, ha creat amb els seus col.laboradors l’anomenada Fundación Cultura de Paz que procura aprofitar l’experiència acumulada a la UNESCO per concentrar els seus esforços en aquest sentit de la cooperació.

Si seguim en el nivell internacional, l’Oficina Internacional de la Pau, l’International Peace Bureau és la més antiga federació mundial sobre pau. Fundada l’any 1982, va ser proclamada Premi Nòbel de la Pau el 1910. Actualment està formada per més de 170 organitzacions i grups estatals i locals.

El mateix any 2000, l’IPB va tenir molt a veure en l’organització de la Campanya Mundial de la Crida de La Haia per la Pau, The Hague Appeal for Peace, que actualment s’ha mantingut com a fòrum de reflexió i implimentació de les propostes acordades fa dos anys amb l’objectiu d’abolir la guerra i construir una Cultura de Pau duradera. La Presidenta de la Crida per la Pau és la nord-americana Cora Weiss.

A la Crida de la Haia, l’organització catalana més ben representada va ser la Fundació per la Pau, una ONG consagrada a la promoció de la pau a casa nostra a través de la seva tasca de sensibilització social, especialment en l’àmbit educatiu.

El mateix espai virtual obre tantes possibilitats als seus visitants que existeixen grups d’especialistes i mecanismes organitzats per a ajudar en l’objectiu de fomentar la cultura de pau.

Comunicació per la Pau Pangea és una ONG catalana el principal objectiu de la qual és afavorir la comunicació a través d’Internet a tot tipus d’ONG, col.lectius, sector educatiu o persones que treballen pel canvi cap a un món més just i solidari.

A nivell llatinoamericà i semblant a Pangea podem esmentar Nodo50, des de Xile, molt interessat en posar en relació cultura de pau i ecologisme.

Catalunya

A part de la Fundació per la Pau i Pangea, la Càtedra UNESCO sobre Pau i Drets Humans de la Universitat Autònoma de Barcelona dirigida per en Vicenç Fisas, ha estat a Catalunya l’hereva de part del treball per la cultura de pau realitzat des del Centre UNESCO de Catalunya dirigit per en Fèlix Martí.

La Fundació Cidob, dirigida per en Josep Ribera, en el context de l’organització del Fòrum de les Cultures 2004 a Barcelona, ha posat en marxa un Observatori de Crisis que es dedica a fer un anàlisi de les zones actuals en conflicte.

D’altra banda, els cursos d’estiu i les activitats de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès són un clàssic per aquelles persones interessades per la cultura de pau. Allí mateix es reuneixen les personalitats de més prestigi de les nostres contrades.

Estat Espanyol

Un altre centre d’estudis molt orientat a l’estudi de la cultura de pau i a la investigació de conflictes viscuts en els últims anys (cas de Timor Oriental, Colombia o Kosovo) és el Centro de Investigaciones para la Paz (CIP) dirigit per Mariano Aguirre i amb seu a Madrid.

Al País Basc trobem el Gernika Gogoratuz amb un fort recolzament institucional i dedicat a la cultura de la pau en els diferents àmbits de l’educació, els estudis internacionals, la mediació i la negocació en zones de conflicte.

Sense sortir del País Basc i com a centre associat a la UNESCO podem esmentar a UNESCO Etxea que també ha dut a terme iniciatives d’anàlisi de la pau a partir dela mediació i l’aprenentatge d’altres experiències (Centreamèrica, Colòmbia, etc.).

A Andalusia és digne de menció l’Instituto de la Paz y los Conflictos de l’Universitat de Granada molt enfocat a l’estudi de casos, concretament a la conca del Mediterrani.

El Seminario de Investigación para la Paz es troba al Centre Pignatelli de Zaragoza i és un dels centres més antics de l’Estat.

El Centre Internacional Bancaja per la Pau i el Desenvolupament forma part de la Universitat Jaume I de Castelló i compta amb el recolzament de la UNESCO i de la Generalitat Valenciana. El cap visible del centre castellonenc és en Vicent Martínez Guzmán.

Sense sortir de la Comunitat Valenciana i, si ens situem a la Universitat d’Alacant, trobem la Càtedra Altamira que sobretot es dedica a l’anàlisi de conflictes a América Llatina. La figura sobre la qual es desenvolupa la Cátedra és en Josep Maria Tortosa.

A Santiago de Compostela trobem el Seminari Gallec d’Educació per la Pau amb característiques similars als anteriors.

Com a Organització No Governamental (ONG) que tingui un especial interés pel capítol de la cultura de pau no ens hem d’oblidar a Intermón. Igualment Greenpeace té elaborades les seves pròpies propostes.

Una ONG clàssica basada en el concepte de cultura de pau promocionat per en Martin Luther King i el Mahatma Ghandi, i amb status de Consultor Especial de Nacions Unides és Paz y Cooperación.

Tots aquests centres d’estudi i organitzacions promotores de la investigació per la pau a l’Estat Espanyol formen part de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) que celebra un congrés annual a diversos punts de l’Estat i que disposa d’una pàgina web amb una llista dels enllaços de cultura de pau amb els que està associada.

Altres recursos en llengua castellana

A partir de la concessió d’alguns Premis Nòbel a personalitats provinents d’Amèrica Llatina han sorgit alguns centres de promoció de cultura de pau al continent que en certa manera han vingut a reemplaçar a altres centres ja existents promocionats per l’Esglèsia católica.

La Fundación Servicio Paz y Justicia en América Latina, Serpaj, amb seu principal a Argentina, és un dels casos d’organització d’inspiració cristiana sorgida en els anys 60. Actualment està presidida pel Premi Nòbel de la Pau argentí Alfredo Pérez Esquivel.

La Fundación Arias para la Paz y el Progreso Humano es troba a Costa Rica i el seu President és l’antic President del país i Premi Nòbel de la Pau, Òscar Arias, facilitador dels processos de pau viscuts a Centreamèrica, avui dia dedicat a la mediació de conflictes.

La Fundación Rigoberta Menchú és la més recent d’aquestes fundacions i és presidida per la Premi Nòbel guatemalteca Rigoberta Menchú.

El Movimiento por la Vida y la Paz d’Argentina és una ONG que forma part de l’International Peace Buareau (IPB).

Com a centre de recerca i institut universitari en l’àmbit llatinoamericà podem esmentar el Centro de Estudios de Desarrollo de la Universidad Central de Venezuela.

Una tasca decidida en el mateix sentit la realitza la Comisión Sudamericana de Paz http://www.comdepaz.cl (actualment inactiu) que relaciona els temes de pau, seguretat internacional i foment de la democracia i dels drets humans.

Altres centres internacionals

A partir de l’activitat de Johann Galtung al seu país d’origen, Noruega, a favor d’una anàlisi científica del mètode per la pau, es va crear com a un dels primers centres destinats a aquest tipus d’investigació, Transcend.

Estats Units, des del nivell universitari, també ha contribuit des de fa dècades a la investigació per la pau. Al respecte cal mencionar la Universitat de Minnesota, la Universitat de Pittsburg, la Universitat d’Antioch, la Universitat de Colorado o el Carter Center de la Universitat d’Emory; totes elles són una excel.lent font de recursos pel que fa a documents de referència sobre qüestions de pau i conflictes, com també pel que fa a Dret Internacional.

L’International Peace Research Association, IPRA, sorgeix a partir de l'activitat del Copenhaguen Peace Research Institute de Dinamarca que agrupa a diferents experts mundials en la materia d’estudi.

Peace Action és una organització consolidada a nivell mundial la qual, entre altres temes com poden ser l’educació, els drets humans i el desarmament, es dedica també a l’anàlisi de la pau.

Finalment, a Europa, podem esmentar a tres grans centres destinats a la promoció de la cultura de la pau, com són l’European University for Peace Studies, l’École de la Paix de Grenoble i el Centre d’Informació i d’Investigació sobre la Pau de Bonn.

(SETEMBRE 2002)

1 comentario:

Anónimo dijo...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!